Свинско печено
1 кг свински гърди
1/2 кг кестени
1 глава броколи 1 глава лук
5 моркова
10 стръкчета целина
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
50 г масло
индийско орехче
черен пипер
сол
4 с.л. лимонов сок
Свинските гърди (1 кг) се нарязват на средни по големина парчета. Посоляват се добре и се поръсват с черен пипер. Увиват се във фолио и се пекат до омекване на месото на фурна със среден огън. След това фолиото се развива и месото се пече на силен огън, докато получи златист загар. Броколите (1 глава) се накъсват на розички и се бланшират в гореща подсолена вода 3 минути, след което се изваждат с решетъчна лъжица и се оставят да изстинат. Морковите (5 бр) и стръкчетата целина (10 стръкчета) се нарязват на пръчици и се задушават във вода и масло . Лукът (1 глава) се нарязва на на полумесеци и се пуска за кратко във вряща подсолена вода. Изважда се с решетъчна лъжица и се оставя да изстине. Кестените (1/2 кг) се сваряват и обелват. Половината от тях се оставят за гарнитура, а от останалите се приготвя пюре заедно с прясното мляко (1 1/2 ч.ч.), маслото (50 г), индийското орехче, черния пипер, солта и лимоновия сок.
Коментар: Това вкусно ястие с вида си носи много празнично настроение. От него не може да се консумира голямо количество, поради бързо засищащия ефект на кестените. Те имат тази особеност - въпреки нищожното количество калории, които имат, да потискат усещането за глад. Вместо с кестени можете да го приготвите с тиква на пара.
Коментари
Публикуване на коментар