Паеля
400 г ориз
половин. пиле
200 г свински ребра
200 г грах
100 г зелен боб
4 бр. домати
1 бр. червена чушка
2-3 скилидки чесън
1 стрък магданоз
1 ч.л. червен пипер, шафран, черен пипер и сол
зехтин
Месото се нарязва на парчета, чушката на дребни кубчета, чесъна и магданоза се
накълцват на ситно, доматите се настъргват. Зехтина се загрява в паейера
или тиган с диаметър не по-малко от 50 см, в него се позапържват
месата, колкото да се запечатат, вадят се и се оставят на една страна. В
същата мазнина се позапържва чушката, прибавят се боба и граха и леко
се запържват, след което се добавя чесъна и магданоза. Когато всичко
приеме малко цвят се добавят настърганите домати. Като поизври се
подправя с червения пипер и се разбърква добре, прибавят се месата,
черния пипер и солта и се покрива с 2 л гореща вода. Около 5 минути ври
на жив огън, след което температурата се намалява, до средна и се вари
40 минути. След това се прибавят охлювите и щипка шафран. Огънят се
увеличава и се разпределя ориза отгоре, вари се около 15 минути, след
което се изключва и се оставя да отпочине 5-10 минути. Сервира се по
средата на масата в паейерата.
Коментари
Публикуване на коментар