Паеля


400 г ориз
половин. пиле
200 г свински ребра
200 г грах
100 г зелен боб
4 бр. домати
1 бр. червена чушка
2-3 скилидки чесън
1 стрък магданоз
1 ч.л. червен пипер, шафран, черен пипер и сол
зехтин
 
Месото се нарязва на парчета, чушката на дребни кубчета, чесъна и магданоза се накълцват на ситно, доматите се настъргват. Зехтина се загрява в паейера или тиган с диаметър не по-малко от 50 см, в него се позапържват месата, колкото да се запечатат, вадят се и се оставят на една страна. В същата мазнина се позапържва чушката, прибавят се боба и граха и леко се запържват, след което се добавя чесъна и магданоза. Когато всичко приеме малко цвят се добавят настърганите домати. Като поизври се подправя с червения пипер и се разбърква добре, прибавят се месата, черния пипер и солта и се покрива с 2 л гореща вода. Около 5 минути ври на жив огън, след което температурата се намалява, до средна и се вари 40 минути. След това се прибавят охлювите и щипка шафран. Огънят се увеличава и се разпределя ориза отгоре, вари се около 15 минути, след което се изключва и се оставя да отпочине 5-10 минути. Сервира се по средата на масата в паейерата. 

Коментари

Популярни публикации